Antoon Corstens: “Van een taai stamboomboek naar een fraai familieboek”
Op je 94ste nog je eigen genealogisch familieboek voltooien en uitgeven. Geloof het of niet, het bestaat! Antoon Corstens uit Gilze presenteerde half november in Gemert het boek ‘Corstens, een Gemertse familie uit Uden’. Tijdens een grote familiereunie en in aanwezigheid van onder andere de burgemeester van Gemert-Bakel.
Hoe hij dit op zijn leeftijd voor elkaar gekregen heeft? Antoon Corstens: “75 procent van de gegevens was natuurlijk al aanwezig. Heel mijn ambtelijk leven heb ik van tijd tot tijd data over mijn familie en die van mijn vrouw, de familie Botermans, verzameld. Eerst in Gemert, waar ik geboren ben en tot 1946 als ambtenaar heb gewerkt. Daarna vanuit Gilze, waar ik chef financiën op het gemeentehuis werd. Na mijn benoeming ben ik eerst in pension gegaan bij Hotel De Kronen, in 1949 ben ik met mijn vrouw Betsie Botermans getrouwd.”
“Ik heb eigenlijk sprokkelenderwijs mijn gegevens verzameld. Wat mijn vader niet wist, daarvoor dook ik de archieven in. Bij de gemeente deed ik dat vaak eventjes tussen de middag en naar het archief in Den Bosch ging ik in de vakanties. Vroeger had je makkelijker toegang tot de archieven dan tegenwoordig. Er waren minder privacyregels. Maar anderzijds was het wel een hele klus. Want in die tijd moest je de boeken nog blad voor blad omslaan, indexen waren er nog niet.” Een aantal jaren geleden is het boek Botermans verschenen. De laatste drie jaar heeft hij echt toegewerkt naar de uitgifte van dit boek. “Gestimuleerd door mijn vrouw, die vond dat ik mijn eigen stamboom toch zeker moest afmaken.” Lachend: “En een goed advies neem ik altijd ter harte, zeker als het van een vrouw komt!”
HULP VAN HEEMKRINGEN
Maar zelf was hij ook gemotiveerd: “Ik vond het een verschrikkelijk idee, dat als mijn tijd voorbij was, alle gegevens in de papierversnipperaar zouden verdwijnen. Ik wilde het voor het nageslacht vastleggen. Geen betere methode van bewaren dan in een boek. Op internet zetten trekt me niet. Dan wordt het zo algemeen en is het minder goed bewaard. Een boek blijft, internet is nog maar de vraag.” Bij de totstandkoming van de uitgave heeft hij goede hulp gehad van de heemkringen in Gemert en in Gilze en Rijen. “Cor Schrauwen van Heemkring Molenheide heeft me geleerd hoe op de computer met het genealogieprogramma ProGen om te gaan. Na zijn overlijden kreeg ik hulp van zijn vrouw Helma. En ook heeft iemand van de heemkring hier mijn boek op taal gecontroleerd en gecorrigeerd.
Mensen van ‘De Kommanderij Gemert’ wisten nog aanvullende genealogische gegevens voor de dag te toveren. Maar de meeste hulp heb ik van Ad Otten gekregen, die toevallig in hetzelfde huis geboren is als ik. Hij is heel goed thuis in de geschiedenis van Gemert. Hij heeft een mooie inleiding geschreven die de historie van het dorp samenvat en daarin tegelijkertijd onze familie haar plaats geeft.” Op verzoek van Corstens deed hij dat ‘zonder te overdrijven en zonder te pochen’. “Ook heeft hij me geholpen bij het verzamelen en sorteren van de foto’s en me met de drukker in contact gebracht.”
En natuurlijk heeft Corstens’ goede gezondheid aan het succesvolle traject bijgedragen. Op hoge leeftijd nog zo’n conditie. Lachend: “Dat ligt niet aan mij, dat doet de natuur. Gelukkig weet ik het allemaal nog. Al wil ik ook wel eens wat vergeten. Maar de heilige Antonius, mijn naamgenoot, helpt me op zo’n moment………”
TWAALF GENERATIES
Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Een prachtig gebonden boek in full color dat zo’n 160 pagina’s telt. Er komen twaalf generaties Corstens (1692-2011) van de Gemertse tak in tekst en beeld aan bod. Een uitgave die zich ‘van een taai stamboomboek naar een fraai familieboek’ heeft ontwikkeld. Het verhaal begint bij stamvader Christiaan Corstiaens en zijn vrouw Maria van der Linden, die in 1692 van Uden naar Gemert trokken. Hij was koopman en werd later in zijn nieuwe woonplaats benoemd tot borgemeester. Ze stonden aan het hoofd van een familie die veel geslaagde zakenlui en bestuurders zou kennen. Corstens: “Het eerste exemplaar was voor mijn vrouw. Het tweede heb ik tijdens de presentatie aan de heer van Zomeren, burgemeester van Gemert-Bakel, uitgereikt, de gemeente waar de familie eeuwenlang gewoond heeft en voor een deel nog steeds woont.” Hij gaf het boek ingepakt in het originele papier van ‘Henri Corstens – Levensmiddelen, koffie en thee’, die tussen 1897 en 1954 in Gemert een goedlopende zaak had.
94-jarige voltooit genealogische uitgave (vervolg)