Op maandagmiddag werden er bestellingen opgenomen aan huis, die later in de week, meestal op vrijdag of zaterdag, bezorgd werden. Ook ging de slager de boer op om runderen te kopen die of in de wei of in de stal afgemest werden om later geslacht te worden.
Op dinsdagmorgen werden de varkens, de runderen en het kalf uitgebeend en verder verwerkt voor de zouterij of de winkel. Na de middag was er weer het opnemen van bestellingen aan huis.
Op woensdagmorgen ging de slager naar de Bossche Markt, waar hij meestal nog een paar runderen voor de slacht of voor de weide kocht. Moesten ze geslacht worden, dan gebeurde dat na het transport. Na de middag werden er weer bestellingen opgenomen aan huis voor later in de week.
Op donderdag maakte de slager worst: gebraden gehakt, boterhamworst, berliner, hamworst, gekookte worst, leverkaas, smeerworst, Haagse leverworst, hausmacher, preskop, kalfsborst, tongenworst, bloedworst, zult, droge worst, brunswijker smeerworst enzovoorts. Uit de zouterij kwamen de droge rauwe hammen, rookvlees, bacon, ontbijtspek, gekookt spek, gekookte schouderham, gekookte achterham, casselerrib, blaasham, pekelvlees en dergelijke.
Na de middag werden weer bestellingen opgenomen aan huis. Ook werden de runderen uitgebeend en winkelklaar gemaakt voor de verkoop.
Op vrijdag werden in de winkel niet alleen de klanten geholpen, maar ook de bestellingen klaargemaakt die aan huis gebracht werden. Dat gebeurde tot vrijdagavond laat.
Op zaterdag herhaalden deze werkzaamheden zich; in de winkel was het op die dag nog drukker met klanten.
Zelfs op zondag was de winkel open+ van na de mis van 07.00 uur tot 13.00 uur, waarna nog enkele bestellingen werden thuisbezorgd.
Woensdag gehaktdag
Slagerijen zagen er in onze moderne ogen nogal primitief uit. De zaak was altijd wit betegeld, er lag zaagsel op de vloer en er hingen – gewoon in de winkel – complete varkens en runderen aan vleeshaken. En iedere woensdag was het gehakt in de aanbieding. Dat was niet zo maar een marketingtruc van de slagers. Veel slagers slachtten nog zelf. De kadavers moesten een dag hangen voor de slager op dinsdag het vlees kon uitsnijden. De resten of snippers werden op woensdag tot gehakt gemalen. Vandaar de gehaktdag. Voor katholieken was de vrijdag een dag van onthouding. Zij werden geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten. Vis was wel toegestaan, daarom was vrijdag visdag.
Slagerij De Jong in 1992 na de vierde verbouwing |
U kunt naar het volgende artikel {cms_selflink page=’bets-milani-willemen-als-kind-bracht-ik-koekjes-en-snoepjes-rond-in-de-buurt’ text=’Bets Milani-Willemen: Als kind bracht ik koekjes en snoepjes rond in de buurt’} of terug naar Winkels, wie kent ze niet