Heemkringtentoonstelling Gezondheidszorg van toen

Heemkringtentoonstelling ‘Gezondheidszorg van toen’
Marie van Miert en Martinus Schrauwen en de oprichting van St.Franciscus
Wat hebben Marie van Miert en Martinus Schrauwen met Verzorgingshuis St. Franciscus te maken?  De tentoonstelling ‘Gezondheidszorg van toen’ van Heemkring Molenheide geeft antwoord op die vraag en op nog héél veel andere vragen die de geschiedenis van de gemeentelijke gezondheidszorg aangaan.

Huis van Marie van Miert

Over Marie van Miert en Martinus Schrauwen willen we hier wel een tipje van de sluier oplichten. Deze inwoners van Gilze overleden begin 1918. Marie in januari; zij liet in haar testament haar woning in de Raadhuisstraat na aan de zusters van de Stichting Franciscanessen, plus een bedrag van 10.000 gulden. Voorwaarde was dat de zusters in haar woning een bijhuis zouden stichten om daar de zieke ouden van dagen te verplegen en te verzorgen. Nog geen twee weken later overleed Martinus Schrauwen plotseling en ook hij liet in zijn testament 60.000 gulden na aan het armbestuur van de parochie voor de bouw van een gasthuis voor arme en zieke medeparochianen in Gilze.

In september 1918 arriveerden drie zusters uit Breda. Ze namen hun intrek in de woning van Marie van Miert. En al snel kwamen ook de eerste pensiongasten. Maar het huis in de Raadhuisstraat was eigenlijk niet geschikt om als gasthuis dienst te doen. Dankzij de beide erfenissen konden de zusters een nieuw gasthuis in de Kerkstraat bouwen. Door de aankoop van dit terrein kwamen ze ook in het bezit van een boerderij die ‘Oude Pastorie’ heette.

In augustus 1920 verlieten de zusters het huis aan de Raadhuisstraat en namen met tien pensiongasten hun intrek in het nieuwe gasthuis in de Kerkstraat. Met het toenemen van het aantal bewoners werd het werk intensiever. In 1938 hadden ze de zorg voor 67 bejaarden en konden de zusters het niet meer alleen af. Ze kregen hulp van lekenhelpsters.

Na de uitbreiding van het bejaardenhuis in 1952 werkten er 26 religieuzen en 16 lekenhelpsters in St. Franciscus. Later kwamen er gediplomeerde bejaardenverzorgsters bij, omdat het aantal inzetbare religieuzen steeds meer afnam.


Boerderij de oude pastorie

Gasthuis 1920

Uitbreiding 1952

MATERIALEN EN FOTO’S
Er is nog veel meer te zien en te lezen op de tentoonstelling van Heemkring Molenheide. De heemkring heeft bij de samenstelling ervan medewerking uit allerlei hoeken van de gezondheidszorg gekregen. Van de EHBO bijvoorbeeld en van de (voormalige) huisartsen in de gemeente.

Zusters van St. Franciscus

Zij stelden enthousiast allerlei materialen ter beschikking. Zo is de tas te zien, met complete inhoud, waarmee Dr. Starmans op pad ging als hij naar een bevalling moest. Dr. van Glabbeek gaf toestemming om een gynaecologische stoel, die deel uitmaakt van de collectie van het Bredaas museum, aan de heemkring uit te lenen. Ook Dr. Valkenburg en Dr. Brouwers brachten  interessante voorwerpen in.

Er zijn ook zo’n 1500 foto’s beschikbaar; van de EHBO- verenigingen, van de twee verzorgingshuizen en ook veel van particulieren. Ook van buiten de gemeente komen materialen: uit het museum De dorpsdokter’ uit Hilvarenbeek, beschikbaar gesteld door Dr. Jan van Eijck.

voor meer verhalen klik hier: ‘EHBO vereniging Molenschot 69 jaar actief.’