De Landelijke Rijvereniging Wilhelmina uit Gilze

‘Iedere paardenliefhebber moet de Warendorfer Hengstenparade hebben bezocht.’
De Landelijke Rijvereniging Wilhelmina uit Gilze viert in 2013 haar 115-jarig bestaan. Een respectabele leeftijd, die een rijke geschiedenis met zich meebrengt. Er is in de loop der jaren  in de paardensport veel veranderd. In de beginjaren nam de vereniging vaak deel aan optochten en verreden ruiters en paarden diverse onderdelen als tally ho,  ringsteken en behendigheidsnummers. Later legden zij zich meer toe op afdelingsdressuur, individuele dressuur en springen. In een nog later stadium verdween voor een groot gedeelte de afdelingsdressuur en werden de individuele dressuur en springen meer  gespecialiseerde sporten, waarvoor speciale paarden werden gefokt. Gelukkig is de laatste jaren vooral het aangespannen rijden in opkomst. Enkele leden van Wilhelmina zetten nu ook hun rijpaard ‘voor de kar’ en met succes.

PARIJS
Maar er waren in de loop der jaren natuurlijk ook de ‘spontane’ activiteiten waar geen paard aan te pas kwam. Zo vertrokken in 1989 een groot aantal leden, op initiatief van Geertje Koekkoek en Wilma Broere met een busreis mee naar Parijs. Ze sliepen in een hotel midden in Parijs. Een van de reislustige leden vertelt: “Wij van een dorp, nog niet veel in het buitenland geweest, liepen erbij als de ’boertjes van buten’. Er was zoveel te zien, we wisten niet waar we het eerst moesten kijken. We stonden onder de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren, bezochten Montmartre en een vaartocht over de Seine bracht ons langs het Louvre en de Sacre Coeur. We zaten op terrasjes en kwamen er al snel achter dat je beter aan de bar wat kon drinken, dat was veel goedkoper dan op het terras. Eten met zo’n grote groep was wel een probleem, want als je met twintig personen ineens kwam binnenvallen, daar waren ze meestal niet zo gelukkig mee. Toch wilden we met de hele groep bij elkaar blijven, want je kunt zomaar verloren lopen in je eentje in de ‘grote stad’. Na drie dagen kwamen we zonder ongelukken met z’n allen weer thuis en we hebben er nog vaak over nagepraat.”

WARENDORFER HENGSTENPARADE
Het uitstapje smaakte naar meer. Later kwam Bregje van Poppel dan ook op het goede idee om naar Warendorf te gaan, waar elk jaar de Warendorfer Hengstenparade gehouden wordt. De hengsten zijn eigendom van de Duitse staat. Jongelui worden hier opgeleid tot allround paardenman of -vrouw. Alleen jongens en meisjes die aanleg hebben om een uitstekend ruiter te worden, worden tot deze opleiding toegelaten. Het toelatingsexamen is zwaar. Elk jaar in oktober geven paarden en ruiters een show met onvoorstelbare uitstraling.

Bregje zette haar schouders onder de organisatie en binnen korte tijd was de bus volgeboekt. Na vier uur rijden kwam het gezelschap aan bij de stallen en konden de Gilzenaren de paarden en de stallen bezichtigen. Heel oud, maar in een uitstekende staat van onderhoud. De show was vervolgens koud maar geweldig. Iedere paardenliefhebber moet minstens eenmaal in zijn leven de Warendorfer Hengstenparade hebben bezocht. Want hier worden paard-ruiter-africhting en rijkunst bijeen gebracht als nergens anders ter wereld.

SAMENWERKING
Heemkring Molenheide heeft de tentoonstelling ‘Paardensport’ ingericht in goede samenwerking met maar liefst tien bestaande of  inmiddels opgeheven clubs.  Uit Gilze zijn dat Rijvereniging Wilhelmina, Ponyclub Wilhelmina en Aangespannen Dag;  uit Rijen De Kleine Heraut en Rijvereniging Prins Bernhard;  uit Hulten Klein maar Dapper en Rijvereniging Prinses Marijke;  uit Molenschot Ponyclub Taxandria, Dressuur Wim Oomen en Ponyclub Stap en Draf. Ze hebben de heemkring niet alleen van materialen voorzien, maar ook adviezen gegeven en de vitrines mee ingericht.

voor meer verhalen klik hier: ‘Voormalige Hultense rijverenigingen Paard-en-sport ‘