Boven het granieten aanrecht de bakjes voor zand, zeep en soda

‘Bevrijding en wederopbouw’ zondag weer te bezichtigen
‘Bevrijding en wederopbouw’ heet de huidige tentoonstelling van historische vereniging Heemkring Molenheide. Zondag 4 mei is deze expositie weer te bezichtigen in het heemerf in Gilze. Je komt er heel veel foto’s en allerlei voorwerpen uit die periode tegen. Zoals het keukentje van net na de oorlog. Ook is er een apart hoekje ingericht als herinneringsplek voor de 88 oorlogsslachtoffers uit onze gemeente.
De pannen staan op een rekje. Geblokte gordijntjes bedekken de keukenkastjes. Boven het granieten aanrecht zien we bakjes voor zand, zeep en soda. Afwassen ging met de hand. Soms met water uit de put, omdat er nog geen leidingwater was. En de kachel waarop de mensen kookten zorgde vaak ook voor de enige warmte in huis. Daarom zat op koude dagen het hele gezin rondom het gloeiende apparaat. De hitte was ook handig om het strijkijzer op te verwarmen en de onderbroeken te drogen. Koken op de kolenkachel was overigens een grote uitdaging, want hoe regel je de temperatuur? Warm water kwam uit de fluitketel die op de kachel verwarmd werd.

Alle kinderen in hetzelfde water
“Normaal wasten we ons zaterdags in de keuken in een teil, met warm water. Het warme water kwam uit de fluitketel. Als het water in de teil koud werd, dan ging er weer een volle fluitketel warm water bij. Het waswater werd niet vernieuwd als de volgende aan de beurt was. Alle kinderen gingen in hetzelfde water. Alleen de laatste kreeg bij het afspoelen nog een fluitketel warm schoon water. En altijd gingen de meiden eerst, en mochten de jongens niet bij de keuken in de buurt komen. Ik snap nog niet waarom…..”

Dat was in een notendop de keuken van net na de oorlog, zoals die te zien is in de tentoonstelling Bevrijding en wederopbouw.

Oorlogsslachtoffers en hun verhalen
In deze tentoonstelling is in een apart hoekje ook ruimte gemaakt voor herinneringen aan de 88 oorlogsslachtoffers uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot. Met onder andere een groot paneel met foto’s van de slachtoffers. Resultaat van het heemkringproject ‘Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht’.

Kom eens kijken
Kom zondag 4 mei tussen 13.30 en 16.30 uur eens een kijkje nemen in het heemerf. Het adres is Nieuwstraat 22 in Gilze. De entree is gratis. Ook de heemtuin en afhang met veel bezienswaardigheden uit vroegere tijden zijn open. De tentoonstelling is tot en met december 2025 elke eerste zondag van de maand te bezoeken (uitgezonderd in de maand augustus).

Onderschrift
Keukentje van net na de oorlog