Over sober leven en hard werken

Tentoonstelling ‘Bevrijding en wederopbouw’ aanstaande zondag open
‘Bevrijding en wederopbouw’ heet de nieuwe tentoonstelling van historische vereniging Heemkring Molenheide. Zondag 6 oktober is deze expositie weer te bezichtigen in het heemerf in Gilze. Wat er zoal te zien is?

5 september 1944. Vanuit het vrije Londen meldt Radio Oranje dat de geallieerden voet hebben gezet op Nederlandse bodem. Overal gaan vlaggen uit en er heerst een feeststemming. Die is echter maar van korte duur, want het bericht blijkt niet juist te zijn. De Duitse bezetters drukken de feeststemming dan ook snel de kop in. Ze grijpen hard in. Burgers moeten binnen blijven, overtreders kunnen de kogel krijgen. Deze dag is de geschiedenis ingegaan als Dolle Dinsdag.

Vervolgens duurde het nog ruim zeven weken voordat onze gemeente werd bevrijd. Op 27 oktober trokken Britse en Poolse troepen de gemeente binnen en kon er echt feest gevierd worden. Vanaf die dag begon ook het herstel van de enorme schade die door de oorlog was aangericht. Er volgde een periode van sober leven en hard werken.

Kom kijken
Over die periode gaat de huidige tentoonstelling van Heemkring Molenheide. Kom zondag 6 oktober tussen 13.30 en  16.30 uur een kijkje nemen. Het adres van het heemerf is Nieuwstraat 22 in Gilze. De entree is gratis. Ook de heemtuin en afhang met veel bezienswaardigheden uit vroegere tijd zijn open. De tentoonstelling is tot en met december 2025 elke eerste zondag van de maand te bezoeken (uitgezonderd in de maand augustus).

Foto: 27 oktober 1944: Poolse troepen op De Tip in Gilze