94-jarige voltooit genealogische uitgave

Hoe hij dit op zijn leeftijd voor elkaar gekregen heeft?  Antoon Corstens: “75 procent van de gegevens was natuurlijk al aanwezig. Heel mijn ambtelijk leven heb ik van tijd tot tijd data over mijn familie en die van mijn vrouw, de familie Botermans, verzameld. Eerst in Gemert, waar ik geboren ben en tot 1946 als ambtenaar heb gewerkt. Daarna vanuit Gilze, waar ik chef financiën op het gemeentehuis werd. Na mijn benoeming ben ik eerst in pension gegaan bij Hotel De Kronen, in 1949 ben ik met mijn vrouw Betsie Botermans getrouwd.”

Antoon Corstens in vroeger jaren

Voor het complete verhaal ga dan naar: {cms_selflink page=’94-jarige-voltooit-genealogische-uitgave’ text=’94-jarige voltooit genealogische uitgave’}


Regionaal Archief Tilburg

Ga op zoek naar uw voorouders
Van 10 november t/m 5 december kan iedereen meedoen aan de ‘Wedstrijd Kwartierstaat’. In een zogenaamde kwartierstaat gaat u vijf generaties voorouders invullen. Deze stuurt u naar ons op en één van onze experts controleert de gegevens. Om mee te doen moet de geboorteplaats van minimaal twee grootouders in het werkgebied van Regionaal Archief Tilburg zijn. Per voorouder geeft u zijn of haar naam, geboorte- en overlijdensdatum, geboorteplaats en huwelijksdatum.

Regionaal Archief Tilburg zorgt voor een ‘kladversie’ om de gevonden gegevens op te noteren. Deze staat op de website onder ‘Wedstrijd’. Kinderen worden ook uitgenodigd mee te doen. Samen met opa en oma komen zij vast een heel eind!

Deelnemers worden uitgenodigd om op zaterdag 10 december aanwezig te zijn in Regionaal Archief Tilburg. Onder de beste inzendingen worden dan tien prijzen verloot! Op deze manier sluit Regionaal Archief Tilburg 200 jaar Burgerlijke Stand feestelijk af.

Kwartierstaat van Geertje Aalders
De prijs is een prachtige prent van illustratrice Geertje Aalders. Zij is bekend van haar werk voor Flow-Magazine. Speciaal voor Regionaal Archief Tilburg maakt zij een kwartierstaat die een eyecatcher zal zijn in elke woonkamer en een dierbaar familiestuk. Een ideaal cadeau bij een huwelijk, geboorte of voor kerst. De gevonden gegevens van de wedstrijd kunt u daarmee mooi presenteren!

Stamboom of kwartierstaat
Er is verschil tussen een stamboom en een kwartierstaat. In een stamboom staan voorouders met alle broers en zussen, ooms en tantes erbij. In een kwartierstaat komen alleen de voorouders voor, dus alleen de ouders van de ouders en daar dan ook weer de ouders van. In onze wedstrijd houden we het op een kwartierstaat. We zijn dus alleen op zoek naar uw voorouders.

Speciaal voor de fanatiekelingen
Kunt u geen genoeg krijgen van het onderzoek naar voorouders, doe dan mee aan ‘Kwartierstaat uit je hoofd’. Op 10 december kunnen mensen meedoen aan uit het hoofd invullen van hun kwartierstaat zonder hulpmiddelen! Wie het verst komt, kan ook rekenen op de kwartierstaat van Geertje Aalders. Opgeven kan via een mailtje aan boekingenRAT@mommerskwartier.nl onder vermelding van ‘Kwartierstaat uit je hoofd’.

Insturen van uw ingevulde kwartierstaat kan naar Regionaal Archief Tilburg, Wedstrijd Kwartierstaat, Postbus 4265, 5004 JG Tilburg, of per mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wedstrijd Kwartierstaat.

Houd de website in de gaten voor het programma op 10 december!


Dag van de Brabantse volkscultuur

Dit jaar heeft deze studiedag als thema ‘200 jaar Burgerlijke Stand’. De dag wordt op zaterdag 1 oktober gehouden in gebouw ‘De Schakel’ te Gilze.

Voor uitgebreide informatie over deze dag en het programma klik op: Dag van de Brabantse volkscultuur


Mobilisatie- oorlogskruis voor Hans Jansen uit Gilze

Hans Jansen sloot zich in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland aan bij de 7de Pantserdivisie van het Amerikaanse leger. Na een training vocht hij moedig mee bij de bevrijding van een aantal plaatsen in de Peel. Aansluitend werd zijn Divisie betrokken bij de Slag om de Ardennen. Ook hier maakte hij zeer zware gevechten mee, waarbij aan beide zijden honderden soldaten sneuvelden. Negentig procent van zijn groep sneuvelde bij St Vith. De heer Jansen onderscheidde zich daarna, door bij Vielsalm in een kritieke situatie eigenhandig met een bazooka een reusachtige Tigertank van de Duitsers aan flarden te schieten. Direct daarna werd hij door zijn hals geschoten en zwaargewond afgevoerd naar een hospitaal bij Brussel en later naar Engeland. Voor zijn moedige optreden ontving hij later namens de Amerikaanse President de onderscheiding ‘Purple Heart’. Weinig of geen andere Nederlanders hebben deze onderscheiding gekregen.

Na zijn herstel bevoer hij vele jaren de wereldzeeën als Scheepskapitein op de grote vaart. Pas na 2003 kwam hij met zijn bevrijdingsactiviteiten naar buiten. Hij kwam toen ook in contact met de Seventh Armored Division Association in de VS. Sindsdien wordt hij betrokken bij onthullingen van monumenten in de Peel en ontvangt hij speciale uitnodigingen voor de herdenkingen op Margraten.

                                      Foto: Hans Jansen vocht met de Amerikanen mee.

Het was Vic Haagh uit Rijen die de aanvraag voor deze onderscheiding heeft ingediend bij het Ministerie van Defensie en na toekenning de burgemeester heeft gevraagd de versierselen met oorkonde uit te reiken.

Voor het volledige verhaal van Hans Jansen, opgetekend door Vic Haagh, klik hier


Lezing over de bevrijding van Brabant en presentatie oorlogsdagboeken

De avond zal bestaan uit twee delen. Als eerste zal prof. Klinkert spreken over de bevrijding. Na de pauze presenteren wij als Heemkring onze nieuwe uitgave. Deze uitgave bestaat uit vier oorlogsdagboeken die geschreven zijn in de periode 1944-1945. Verdere informatie volgt zo spoedig mogelijk.